Hoidon taustalla käyttämäni periaatteet

Katson maailmaa toisella tavalla. Kun on kipua, kysyn mitä on tapahtunut. Haastattelun avulla ihmisen menneisyydestä saattaa löytyä hyvinkin rankkoja kokemuksia. Niiden aikana on ollut tarpeen ottaa käyttöön ihmisen alitajuiset suojamekanismit. Usein keho on ottanut tunnetaakan kannettavakseen. Vasta kun tuo tunnekuorma puretaan kehosta, pääsee lihaksisto rentoutumaan, aineenvaihdunta palautumaan alueelle ja kipu häviämään. Samalla häiriintynyt immuunijärjestelmä vahvistuu. On monia muitakin kehollisia menetelmiä tiedostamattomien jännitysten purkamiseen (esim. TRE-tärinäharjoitus, Rosen terapia ja EMDR).

Keho ja mieli ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa, esim.

  • jännitys tuntuu perhosina vatsassa
  • stressihengitys on pinnallista
  • hartiat jännittyvät, kun tunnet uhkaa

Keho muistaa, vaikka mieli unohtaa. Ei olisi järkeä pitää mielessä kaikkia ikäviä tapahtumia ja siksi ne ”unohtuvat”. Kuitenkin on hyödyllistä säilyttää niiden vaarasta varoittava ominaisuus.

Turvallisuudentunne on ihmisen kaiken toiminnan ja päätöksenteon pohjalla.

Ihminen välttää kipua ja hakee mielihyvää.

Ihmisen suojamekanismi on hieno! Sen tarkoitus on suojella vaaroilta ja pitää ihminen hengissä.

  1. Signaali: Vaara
  2. Käynnistyy stressihormonien tuotantokoneisto
  3. Taistelu - pakeneminen - jäätyminen
  4. Tilanne ohi (hormonit purkautuivat taistelun tai pakenemisen aikana, ei kuitenkaan jäätyessä)

Aiempi ikävä kokemus on tallentunut aivojen mantelitumakkeeseen, jotta ihminen osaisi olla varuillaan seuraavaa vastaavaa kertaa varten.

Tunnelukko on syntynyt, koska sitä on tarvittu aikanaan turvallisuudentunteen saamiseksi. Ihmisen suojamekanismista johtuen se jää vaikuttamaan käyttäytymiseen kerran aktivoiduttuaan. Tunnelukon aktivoituminen voi olla heikkoa, vahvaa tai erittäin vahvaa.

Ihminen on itse ”sokea” omalle suojamekanismilleen, koska se on ollut alitajuinen tapa löytää turvallisuudentunne. Tunnelukosta on tullut osa omaa ajattelua eli itsestäänselvyys.

Kun tunnehaava on syntynyt, alkavat sitä vastaavat tapahtumat toistua. Näin on mahdollista löytää (ymmärtää) ne asiat, jotka olisi hyvä käsitellä.

Voit muuttaa ja eheyttää vain itseäsi. Mutta kun teet niin, niin muiden ei tarvitse enää peilata haavoja itsellesi ja ihmissuhteesi helpottuvat.

Elämäsi aikana kasvat ja kehityt. Itsetuntemus, itsensä arvostaminen, omien ja toisten rajojen kunnioittaminen, myötätunto yms. asiat opitaan inhimillisten kokemusten avulla.

Anteeksiantamattomuus kuormittaa vain sinua itseäsi. Sinun kehossasi stressihormonit tekevät tuhojaan. Toinen osapuoli ei välttämättä edes tiedä, että olet vihainen tai katkera häneen kohdistuvan syyn takia.

Elämä on inhimillistä. Kukaan ei loukkaa tahallaan, vaan pohjalla on hänen omat traumansa, jotka ohjaavat häntä alitajuisesti käyttäytymään huonosti.

”Elämä on sarja valintoja” ja siksi on merkitystä miltä pohjalta teet ne! Alitajunnan peloista käsin vai tietoisena.

Tapping eli naputtelu toimii, vaikka et uskoisi mitään tästä ;)